ȘTRUDEL CU MERE

 ȘTRUDEL CU MERE 

Renumitul ștrudel vienez, adoratul meu ștrudel! 
Astăzi mă împart cu voi cu rețeta desertului meu preferat. Este o rețetă clasică, care are mici îmbunătățiri. Mai multe nu cred că pot spune. El trebuie pregătit... și savurat!

INGREDIENTE:
 - pentru aluat
🔸 făină  145 gr
🔸 apă  80 ml
🔸 ulei de măsline  15 ml
🔸 sare  1/8 limg.mică
🔸 oțet  1 ling.mică
 - pentru umpluntură
🔸 mere 900 gr
🔸 zahăr 60 gr
🔸 stafide 4 ling.mari
🔸 pesmeți 6 ling.mari
🔸 scorțișoara 1/2 ling.mică
🔸 ulei(unt) 60 gr
🔸 suc de lămâie 2 ling.mici
🔸 coniac(apă caldă) 3 ling.mari

- pentru topping
🔸 zahăr pudră

MOD DE PREPARARE:
- pentru aluat
🔹Cernem făina într-un bol, facem o fântână în mijloc și adăugăm apă călduță, sarea, oțetul și uleiul. 
🔹 Amestecăm cu lingura, încorporând încet făina. Frământăm aluatul timp de 10 minute, până devine elastic și neted, care nu se lipește de mâini. 
🔹 Împărțim aluatul în 2 bile și le punem  într-un bol uns cu ulei și le acoperim cu folie alimentară, lăsăm să se odihnească la temperatura camerei pentru 1 oră.

- pentru umpluntură
🔹 Într-un bol punem stafidele la înmuiat în coniac ori apă caldă pentru 15-30'. După aceasta le scurgem bine și le tapetăm cu un prosop, să nu fie umede.
🔹 Curățăm merele de coajă, scoatem miezul și le tăiem în cuburi, le amestecăm cu suc de lămâie (să nu își schimbe culoarea) și zahăr. Le lăsăm pentru 15'. Le scurgem bine de sucul format.
🔹 Într-o tigaie topim jumătate din cantitatea de unt ori ulei si prăjim pesmeții fini până devin aurii. În punem pe o farfurie să se răcească.

 - asamblarea
🔹 Întindem  puțin aluatul cu sucitorul pe un prosop presărat cu făină (eu am întins pe suprafața de lucru unsă cu ulei, dar dacă sunteți începători, nu vă recomand).
🔹Apoi punem mâinile sub aluat și întindem atent și ușor din centru spre exterior. Foaia de aluat trebuie să fie subțire și transparentă.Ne străduim să întindem aluatul într-un dreptunghi, marginile groase le tăiem.
🔹Ungem aluatul cu o perie cu ulei ori unt topit și presărăm cu pesmet și scorțișoară 2/3 din aluat(lăsăm o margine liberă).
 🔹 Punem pe marginea cu pesmet jumătate din cantitatea merelor și stafidelor, lăsând liber pe lateral cam 3 cm și pliem peste umplutură.
🔹Cu ajutorul prosopului rulăm ștrudelul și îl punem în tava de copt așternută cu hârtie. 
🔹Tot așa procedăm și cu a doua bilă de aluat.
🔹Ungem ștrudelul cu ulei ori unt și îl 
coacem la temperatura de 180° timp de 30-40'.
🔹Cu 10' înainte de a fi gata, mai ungem ștrudelul cu ulei pentru a forma o crustă frumoasă.
🔹 După ce am scos ștrudelul din cuptor, îl lăsăm să se răcească pentru 15'. 🔹Porționăm și presărăm cu zahăr pudră și savurăm cu plăcere lângă cei dragi!
POFTĂ BUNĂ SĂ AVEȚI!

Comentarii

Postări populare